انگور و کشمش تهران
انگور و کشمش مرغوبی را می توان در شهر تهران یافت البته اگر تولید شهریار باشد. شهریار یکی از شهرستان های خوش و آب و هوا استان تهران است که بستری خوبی برای پرورش میوه های مختلف و محصولات کشاورزی مانند انواع میوه، چغندر، غلات فراهم کرده، که در این بین انگور و کشمش سرآمد است.شما می توانید به راحتی کشمش و انگور شهریار را بعنوان سوغات تهران بخرید و یا در کنار سفر به پایتخت سری به شهریار بزیند و این محصولات را از آنجا تهیه کنید.
سوهان تهران
بیشتر کسانی که به تهران سفر میکنند برای زیارت شاه عبدالعظیم به شهر ری می روند، شهر ری در قسمت جنوب استان تهران قرار دارد و سوهان آن معروف می باشد. شما میتوانید سوهان شهر ری را بعنوان سوغاتی تهران برای اقوام خود ببرید. سوهان سوغاتی است که هر سلیقه ای آن را می پسندد.
سبزی کوهی تهران
سبزی های محلی و کوهی بسیاری در حومه ی تهران می توان یافت مخصوصا در شهری همچون فیروز کوه، در فصل بهار اگر به دامنه ی کوه های این شهر بروید می توانید انواع مختلفی از سبزی کوهی، قارچ و دارو گیاهی را بیابید. البته فراموش نکنید بهار فصل روییدن این سبزی های زیبا و خوش طعم است. در دیگر فصل های سال سبزی خشک شده را می توانید تهیه کنید. هر کدام از این سبزی ها، کاربرد و فواید مختص به خود را دارند. اگر به تهران سفری داشتید از فیروزکوه و سبزی های آن فراموش نکنید.یک نکتهی مهم این است که تا حد امکان نباید روی زمینهای مرطوب و رویشگاههای با پوشش نورس پا گذاشت. علت این است که با لگدکوب کردن این گونه زمینها، خلل و فرج خاک پر میشود و بستر مناسب رویش، سخت آسیب میبیند.
دوغآبعلی تهران
دوغ آبعلی را شاید خیلی ها شنیده باشند. آبعلی شهری از توابع دماوند است که در استان تهران قرار دارد. یکی از معروف ترین سوغات تهران دوغ آبعلی است که بسیار طعم فوق العاده ای دارد و نوشیدنش به آدم انرژی میدهد. بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است. کارخانه ی تولید دوغ در این شهر قرار دارد و برای درست کردن آن، از آب چشمه هایی که در این منطقه قرار دارد استفاده میکنند. اگر بدنبال مرکز این دوغ های خوشمزه هستید به جاده هراز و شهر آبعلی سفری داشته باشید و از دوغش غافل نشوید.
سوغات زنجان، مطلبی است که در این بخش به آن می پردازیم. زنجان یکی از شهرهای زیبای غرب کشور ایران است و هوای نسبتا سردی دارد. بسیاری از مسافران، زنجان را به دلیل این آب و هوای خنک برای سفر تابستانی خود انتخاب می کنند. صنایع دستی و سوغات زنجان در کنار مناظر زیبا و دیدنی آن، نظر همگان را به خود جلب می کند. صنایع دستی شهر زنجان تنوع زیادی دارد که هر سلیقه ای را راضی می کند و در پست مربوط به صنایع دستی زنجان، در این باره توضیح خواهیم داد. اما گروه دیگر، سوغاتی زنجان است که می توان به نان اردک و سبزی غازیاغی اشاره کرد. همچنین چاقوی زنجان معروفترین سوغات این شهر است که زبانزد همگان می باشد.
سوغات های دیگر زنجان عبارتند از:
نان اردک زنجان
نان اردک زنجان نوعی نان سنتی است که در ابتدا توسط زنان پخت میشد، اکنون در قنادی ها و کارگاه های شیرینی پزی شهر زنجان درست می شوند و براحتی می توان این نان را در زنجان تهیه کرد. آرد نان بربری، تخم مرغ، شیر، شکر، بکینگ پودر و روغن موادی هستند که در تهیه ی نان اردک استفاده می شوند. گاهی متناسب با سلیقه ی آشپز در تهیه آن آب پنیر هم بکار برده می شود. بعد از اینکه با مواد گفته شده خمیر درست شد آن را در داخل روغن سرخ می کنند و پس از آن نان آماده خوردن می شود. البته آنچه در گذشته پخت میشد بدون تخم مرغ و بکینگ پودر بوده و در روش تهیه امروزی آن این مواد استفاده می شود. یکی از خوشمزه ترین سوغاتی های خوراکی شهر زنجان است که همه ی کسانی که، حتی یک بار از این نان خورده اند طرفدار پروپاقرص نان اردک شده اند.
چاقوی زنجان
چاقوی زنجان شهرت بسیاری دارد، بطوری که اگر اقوام و خویشان از سفر شما به زنجان مطلع شوند، مطمئنا به سفارش چاقو خواهند داد. اما با توجه به اعتقاداتی که بین بعضی از مردم است ترجیح می دهند چاقو را تنها برای استفاده خود تهیه کنند و برای هیچ یک از آشنایان خود بعنوان سوغات نبرند. ساخت چاقو در زنجان از قدیم الایام انجام می شده و قدمتش به دوران صفویه میرسد، این عمل تا به امروز ادامه یافته و بعنوان یکی از صنایع دستی مشهور زنجان محسوب می شود و شهرت آن سبب شد در بخش سوغات هم مورد توجه قرار گیرد. در مورد ویژگی های چاقوی زنجان می توان به کیفیت بسیارعالی، دوام، قدرت و برندگی خوبش اشاره کرد.
سبزی غازیاغی زنجان
غاز یاغی گیاهی خودرو است که در کنار رودخانه ها و یا در دامنه ی کوه می روید، استان زنجان هم منطقه ای کوهستانی است، که کوهای های بسیاری را در دل خود جای داده و بارندگی مناسب آن سبب شده گیاهان بسیاری در این منطقه رشد کند که هر کدام خواص و کاربرد منحصر بفرد دارند. می توان به سبزی گل آقا، ماتار ،پیاز کوهی اشاره کرد غازیاغی که در ادامه در موردش توضیحاتی آورده شده است. غازیاغی به معنی پای غاز است به خاطر شباهت آن نامگذاری شده است. گیاهی خوشبو و خوش طعم است که در غذاهایی چون آش، سوپ و برنج استفاده می شود و طعم فوق العاده ای را ایجاد می کند. از دیگر مصارف آن میتوان به کاربردهای دارویی آن اشاره کرد مانند:
این سبزی خوش طعم به همراه سبزی کوهی در بازارهای زنجان در دسترس قرار دارد، پیشنهاد میکنم برای استفاده خود و یا بعنوان یک سوغات زنجان این سبزی های خوش عطر را تهیه کنید.
نکته مهم : پیشنهاد میزان و نوع غذا در کوه فقط منحصر به استفاده در کوه نوردی نیست ، بلکه حتی در طبیعت گردی و ورزش های سبک هم بسیار مفید است.
در بخش تغذیه کوهنوردی هنوز کسی نتوانسته است رژیم غذایی مشخصی برای کوهنوردان تهیه کند اما توصیههای پیشکسوتان این عرصه در ارتفاعات کارساز است.
البته این را هم مد نظر داشته باشید منظور از کوهنوردان نیز آن دسته از
کسانی که ماهی یک بار به ارتفاعات سهلالوصول میروند و در همان
ایستگاههای اول یا دوم بساط قلیان و هندوانه به راه میاندازند و به صورت
کلی همش در حال تفریح هستند ، نیست.در مناطق مذکور تغذیه همان است که در
شهر بوده و تغییرات زیادی نیاد ندارد.فقط بهتر است غذای سنگین خورده نشود.
تعیین برنامه غذاییتان در کوه بستگی بسیاری به نوع برنامه کوهنوردیتان دارد . این که قصد صعود یک روزه دارید یا چند روزه که اگر قصد صعود چند روزه را داشته باشید معمولا توصیه می شود از چند روز قبل از شروع برنامه به ذخیره سازی انرژی در بدن بپردازید.
برای انتخاب بهترین کارایی بین غذاها چه در کوه و چه در خانه ، چند نکته وجود دارد :
جلوتر که برویم غذاهایی که برای آزاد شدن انرژیشان زمان بیشتری نیاز است را معرفی خواهیم کرد اما فعلا می پردازیم به دسته بندی مواد غذایی مورد استفاده در کوه و البته اول از همه زمان تغذیه :
زمان تغذیه:
یک کوهنورد حرفه ای هرگز صبحانه را دست کم نمی گیرد . صبحانه مهمترین وعده غذایی در طول روز است که عده ای از کوهنوردان اشتباها بدون سرف صبحانه شروع به برنامه کوهنوردی می کنند و بهانه هایی مثل صبح زود وقت نمی شود ، میل نداریم ، در اجرای برنامه سنگین می شویم ، را می آورند .اما حقیقت این است که در حین اجرای برنامه قطعا بدن نیاز به انرژی دارد که اگر این انرژی در دسترس نباشد بدن شروع به استفاده از چربی و پروتئین می کند
قبل از حرکت لازم نیست که حتما صبحانه کامل و سنگین بخورید . صبحانه مختصر می تواند شامل مقداری نان ، عسل ، یک عدد موز ، مقداری گردو ، مربا ، مقداری پنیر و یا هر آنچه که تامین انرژی از کربوهیدرات است ، باشد. بعد از حدود سه ساعت کوهنوردی با توجه به شرایط زمانی و مکانی می توانید به فکر تامین انرژی روزانه با رژیم غذایی پر کربوهیدرات باشید. همانطور که قبلا اشاره کردم در طول روز به دفعات و مختصر غذا بخورید . یک کوهنورد در طول روز اجرای برنامه یک نهار کامل ندارد . همواره سعی کنید حداقل مقدار 2000 کیلو کالری از انرژی روزانه را از اول صبح تامین کنید.
در طول اجرای برنامه همواره از تنقلات هم استفاده کنید که فوق العاده مفید هستند. کشمش ، خرما ، موز و سیب زمینی از غذاهای پر کربوهیدرات است . هنگام غذا خوردن با آرامش نشسته و فقط به غذا فکر کنید (البته این مورد مثل خیلی از موارد دیگری که اشاره کردم فقط به تغذیه کوهنوردی مربوط نیست و باید در زندگی روزمره نیز مد نظر باشد). سعی کنید از غذا خوردن لذت کافی ببرید . آب به اندازه کافی بنوشید (این مورد از همه چیز مهم تر است) .
یادتان باشد : دور لب آخرین نقطه ای است که احساس تشنگی می کند ، پس همیشه قبل از تشنگی آب مصرف کنید.
تغذیه قبل از برنامه کوه نوردی:
همه ورزشکاران نیاز دارند بدانند قبل از ورزش چه چیزی باید بخورند تا در اجرای برنامه موفق عمل کنند .
اما در کوه نوردی بهتر است در طول هفته انرژی مورد نیاز را به وسیله تغذیه صحیح تامین کنید تا در طول برنامه سنگین یا سبک کمبود انرژی احساس نکنید.
مسئله تغذیه قبل از برنامه های کوه نوردی هر چه باشد دارای اهمیت های زیر است:
تغذیه حین برنامه کوه نوردی:
در طول اجرای برنامه سعی کنید مواد شیرینی را 5 تا 10 دقیقه قبل از شروع دوباره حرکت مصرف کنید . در این زمان با ورود قند به بدن و بالا رفتن قند خون ، از بدن انسولین آزاد شده و قندخون بدن ناگهانی افت پیدا می کند و افت قند خون کارایی بدن را می کاهد .
برای خوردن غذا هیچ وقت عجله نکنید بلکه در فرصت مناسب محلی که پس از حرکت مقداری شیب خفیف جلوی رویتان باشد انتخاب کنید .
حتما زمانی را برای هضم غذا اختصاص دهید.
همواره رژیم غذایی زمان اجرای برنامه با رژیم غذایی داخل شهر تفاوتی نکند .
مایعات زیاد بنوشید روزانه 4 الی 6 لیتر آب مصرف کنید و در صورت گرم بودن هوا مایعات زیادتر بنوشید.
پس از برنامه کوهنوردی و با ورزشی سنگین اولویت اول با جایگزینی مایعات از دست رفته بدن است . آب میوه هم خوب است ، آب میوه نه تنها آب بلکه کربوهیدرات و الکترولیتها را نیز تامین می کند . پس از کوهنوردی انگور ، هندوانه ، عدس و سوپهای رقیق نیز بسیار خوب هستند.
و اما نمونه ای از مقدار انرژی در مواد مختلف :
* آب، چای، قهوه صفر کیلوکالری
*۱۰۰ گرم نان سبوس دار ۳۰۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم پنیر ۱۷درصد چربی ۲۹۵ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم ماکارونی ۳۷۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم سوسیس ۲۶۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم شکلات ۵۷۶ کیلوکالری
*۲۰۰ گرم عسل ۳۳۷ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم قیسی خشک ۲۴۷ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم شکر ۴۰۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم بیسکویت کرم دار ۴۸۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم کره ۷۱۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم برنج ۱۸۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم خشکبار ۲۹۰ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم کشمش ۲۸۹ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم آلوی خشک ۲۶۶ کیلوکالری
*۱۰۰ گرم گوشت گاو ۱۶۰ کیلوکالری
آنچه درباره زندگینامه پروین اعتصامی بیان شده است که خانم رخشنده اعتصامی متخلص به پروین، فرزند یوسف اعتصام الملک از شاعران و نویسندگان روزگار قاجارها است. پروین، به سال 1285 هجری شمسی در تبریز زاده شد. پدر پروین اعتصامی در زندگی ایشان نقش مهمی داشت. او عربی را نزد پدر خواند و از کالج آمریکایی تهران پایان نامه تحصیلی گرفت.
پروین اعتصامی، به سال 1313 شمسی با پسر عموی خود ازدواج کرد، اما، بیش از دو ماه ونیم در خانه شوهر نماند، و به خانه پدر بازگشت و خویش را از قید زناشویی رهاند. پس از این، روزگاری در کتابخانه دانشسرای عالی کتابداری کرد.
پروین اعتصامی، در روزگار کودکی، استعداد شاعرانه خویش را آشکار کرد و نزد پدر، ادبیات آموخت و دیوان ناصر خسرو را نزد سید نصرالله تقوی خواند و تاثیر ناصر خسرو در شعر او به خوبی پیداست. دیوان پروین اعتصامی، از یک سو، از شاعران خراسان، بویژه ناصر خسرو تاثیر گرفته است و از سوی دیگر، از شاعران عراق و فارس، از حیث معانی نیز با اندیشه های عارفانه هماهنگی دارد. با این همه، شاعر، شیوه ای بدیع و مستقل پدید آورده است.
قصیده های پروین اعتصامی، گرچه به شیوه ناصر خسرو سروده شده است، لیکن، بویی از تفکرات سعدی و حافظ در خویش دارد، وگاه، در مثنوی ها، به مولوی نزدیک می شود. اما، در قطعات، به گونه ای متفاوت از قصیده هایش می اندیشد. این قطعه ها، بیشتر به شیوه مناظره سروده شده است. روشی که ریشه در ادب پیش از اسلام ایران دارد. در آثار بازمانده از روزگار ساسانی، مناظره گویی، جایی عمده دارد. در روزگار پس از اسلام نیز بیشتر، شاعران آذربایجان و عراق این روش را دنبال کردند و اسدی نیز گرچه ریشه در خاک توس داشت، اما مناظره های خود را در آذربایجان سروده است. اما، در مناظره های ظریف پروین اعتصامی،گاه، طنزی زیبا در جریان است همانند نخی که از دانه های تسبیح می گذرد و گه گاه، خود را نشان می دهد. و گاه نیز طنز، یا هجوی پرخروش، اما معقول و آمیخته به ادب، سر بر می کند.
با این همه، شعر پروین اعتصامی
در آمیخته است با اندرزهایی عبرت آموز، از آن قبیل که در مسمط پر غوغای
یاد یاران تجلی می کند. اما، آنچه بیش از همه در دیوان پروین اعتصامی، توجه
خواننده را به خود جلب می کند، بی توجهی او به مضمون های عاشقانه است. که
در میان اشعار پروین اعتصامی کم ترین جا را به خود اختصاص داده است. با آن که عواطف زنانه او، از میان بسیاری از قطعاتش، سر بر می کنند.
دیوان پروین اعتصامی مجموعه ای از قصیده ها، قطعه ها، مثنوی ها و دو مسمط زیبا، به نام های نغمه صبح و یاد یاران می باشد. دیوان پروین اعتصامی نخستین بار در سال 1314 شمسی با مقدمه شادروان ملک الشعرای بهار به چاپ رسیده است و به سبب استواری قالب ها و گیرایی مضمون هایش بارها چاپ و منتشر شده است.
پروین اعتصامی در سی و چهار سالگی در فروردین 1320 هجری شمسی به بیماری حصبه و به مرگی نابهنگام درگذشت.مقبره پروین اعتصامی در حرم حضرت معصومه(س) در قم می باشد.
سوغات سنندج، مطلبی است که در بخش برای شما توضیح خواهم داد. سنندج مرکز استان کردستان در غرب کشور است. منطقه ای دارای کوهستان ها زیبا و آب و هوای خوب، که در فصل تابستان میزیان گردشگران بسیاری است. هر مسافری از همان لحظات اولیه سفر خود به فکر سوغاتی های شاخص شهری است که به آنجا سفر می کند، تا برای عزیزانش که همراه او نبودند هدیه ببرد. سوغاتی سنندج تنوع بسیاری دارند و به بخش های گوناگونی تقسیم میشوند از این میان می توان به شیرینی های سنتی سنندج مانند شیرینی کنجدی، بادام سوخته و آدامس سقز اشاره کرد که گزینه های مناسبی بعنوان سوغاتی شهر سنندج هستند. در ادامه به تفصیل به آنها خواهم پرداخت.
دیگر محصولات استان کردستان که بعنوان سوغاتی های معروف سنندج یاد می شوند:
شیرینی کنجدی سنندج
شیرینی کنجدی یکی از محبوبترین شیرینی های شهر سنندج هستند. که علاوه بر طعم عالی، خواص دارویی هم برای ما دارد. در سفر به سنندج حتما این شیرینی را امتحان کنید و از خوردن آن لذت ببرید. همچنین یکی از بهترین سوغاتی های سنندج است، مطمئنا کسی نیست که طعم و مزه آن را دوست نداشته باشد. شیرینی کنجدی در دو نوع انگبین و شکری درست می شود. برای شما توضیحات بیشتری آورده ام تا براساس سلیقه و ذائقه ی خود، انتخاب آسانی داشته باشید.
شیرینی کنجدی گز انگبین:
این نوع شیرینی خاص شهر سنندج و استان کردستان است. چون انگبین، شهد حاصل از حشره ایست که در کوهستان ها و دشت های کردستان و سنندج می توان از روی درختی به نام انگبین بدست آورد. برای تهیه شیرینی کنجدی گز انگبین یا کنجی گزو در زبان محلی مردم سنندج،کنجد را بو می دهند و در ادامه ی کار شهر انگبین را اضافه کرده و پس از آن بر روی سطحی پهن میکنند و برش می دهند. شکل ظاهریش قطعات منظمی از کنجد فشرده شده می باشد و بسیار مقوی و خوشمزه است.
شیرینی کنجدی شکری:
این نوع از شیرینی کنجدی هم مانند شیرینی کنجد گزو است با این تفاوت که بجای شهد انگبین، شهد شکر را به کنجد بو داده می افزایند.
کنجد و انگبین موجود در این شیرینی خواص بسیاری دارند که به تعدادی از آن ها در ادامه اشاره شده است:
خواص کنجد:
خواص انگبین:
حتما شیرینی کنجدی سنندج را امتحان کنید، و بعنوان یک سوغاتی منحصر بفرد سنندج، برای دوستان و خویشان خود ببرید .
بادام سوخته ی سنندج
بادام سوخته یکی دیگر از شیرینی مخصوص سنندج است. بادام سوخته درمراسمات و پذیرایی مردم خونگرم استان کردستان از مهمانان، جایگاه خوبی پیدا کرده است. مغز بادام و شکر موادی هستند که بادام سوخته از آن ها تهیه می شوند. ناگفته نماند بادام مقدار زیادی اسید آمینه دارد که در بهبود گردش خون و آرامش عروق خون موثر است. خوردن بادام سوخته در کنار یک لیوان چای بسیار دلپذیر است و طعم بیاد ماندنی دارد. شما می توانید با این سوغات سنندج، کام اقوام و دوستان خود را شیرین کنید.
آدامس طبیعی سنندج
شاید تا به حال، نام آدامس سقز را بسیار شنیده باشید. سقز شیره یا بهتر معرفی کنم صمغ درخت بنه (همان پسته وحشی) است که در مناطق کوهستانی استان کردستان می روید. این صمغ را در فصل پاییز از شکاف هایی که در تنه ی درختان ایجاد شده استخراج می کنند و معمولا در ابتدا سبز رنگ و خیلی چسبنده می باشد. اما طعم آن با هر سلیقه ای متناسب نیست. می توان از خواص خوب این آدامس به موارد زیر اشاره کرد:
اگر سفری به شهر باصفای سنندج داشتید از خرید آدامس سقز برای مصرف خود فراموش نکنید همچنین بعنوان یک سوغات سنندج آن را همراه خود ببرید.